Door op 28 mei 2014

Jongeren zonder werk

Je komt van school en dan…? Wat wil je? Werken of verder leren? Je besluit verder te gaan leren en na anderhalf jaar kom je er achter dat die opleiding helemaal niks voor jou is… Je gaat werken en dat vind je hartstikke leuk. Je baas denkt daar echter anders over… Je wilt van je hobby je werk maken en start je eigen bedrijfje. Helaas blijkt de markt niet zo gemakkelijk te veroveren…

Er kunnen omstandigheden zijn waardoor je je eigen droom niet waar kunt maken en dat is balen. Daar zit je dan. Thuis. Te niksen. Dus slaap je de dag maar weg… Je wilt leuke dingen doen en mee doen met vrienden, maar hebt daar geen geld voor. Nu merk je pas hoeveel alles kost. Je beweegt hemel en aarde om werk te vinden. Toch lukt dat soms écht niet.

De gemeente blijkt een voorziening te hebben waar je als jongere gebruik van kunt maken. Als schoolverlater of werkeloze jongere kun je bij de gemeente terecht voor een bijstandsuitkering. Je gaat naar de site van het UWV om je aan te melden voor een bijstandsuitkering. En dan komt het: “Heb je voldoende je best gedaan om werk te vinden?”, “Heb je gekeken of er een opleiding mogelijk is?”, ”Heb je minstens vier weken volop gesolliciteerd?” Jongeren tussen de 18 en 27 jaar lopen bij het aanvragen van een bijstandsuitkering soms aan tegen eisen die niet hard omschreven zijn. Wanneer vindt de gemeente dat je voldoende je best gedaan hebt? De ene jongere komt daardoor in aanmerking voor een bijstandsuitkering, maar een ander misschien niet. Geregeld worden jongeren met een nieuwe opdracht naar huis gestuurd.

Op dat moment ben je in wezen uit de politieke statistieken verdwenen. Je hebt geen werk en ook geen uitkering. Voor de overheid is dat financieel gunstig, maar jij hebt er een kopzorg bij. In heel Nederland zijn er jongeren die hier tegenaan lopen. De PvdA is geïnteresseerd in jullie ervaringen hiermee en ideeën hierover. Laat je het ons via Twitter weten als je in de kou staat.

PvdA-raadslid Joyce Bommer