Door op 28 oktober 2014

NIX18

Het landelijke beleid ten aanzien van gebruik van alcohol en drugs is de afgelopen jaren strenger geworden. Gemeenten hebben aangekondigd scherper toezicht te houden. De landelijke campagne NIX 18 maakt telkens weer duidelijk waarom het nodig is om het toenemende alcohol- en drugsgebruik onder jongeren terug te dringen. NIX 18: Wat vind jij ervan?

Niks mee te maken? Of niks moeilijks aan? Peins je er niet over om dat biertje te laten staan of peins je er juist niet over om de wet te overtreden? Wordt dat festival voor jou nou juist leuker mét of leuker zónder drugs?

Sommige mensen vinden de overheid hierin betuttelend, anderen juichen de vernieuwde wetgeving en de landelijke campagnes toe. Maar de wetgeving en de gemeentelijke verordeningen gelden hoe dan ook voor ons allemaal, ongeacht onze persoonlijke mening hierover.

Op de site van NIX18 zegt Yvonne Jaspers dat het grootste deel van de oplossing ‘thuis’ ligt. ‘’Ouders zijn hierin grote spelers”, zegt ze. Wat zouden ouders kunnen doen? Het goede voorbeeld geven…verbieden…je aanspreken op je gedrag…? Het punt waar het om draait is: als je zelf wilt bepalen hoe je je gedraagt, ben je ook zelf verantwoordelijk voor dat gedrag. Als je de wet overtreedt loop je het risico daarvoor gestraft te worden. Als je teveel gebruikt en je veroorzaakt ellende voor jezelf of voor anderen, zul je de gevolgen daarvan ook zelf onder ogen moeten zien. Dus misschien lukt het je om je ouders te ontwijken en zelfs de wet…. Maar wat blijft er van jou over als je jezelf ontwijkt?

PvdA-raadslid Joyce Bommer