Door op 27 november 2014

Onrust in Kapelle

Afgelopen vrijdagavond was het onverwacht behoorlijk onrustig in Kapelle. Tegen een uur of half 10 liepen er bij het station allemaal groepjes jongeren rond. Rolcontainers werden de fietstunnel ingerold en in een noodtempo verschenen er ook diverse politiewagens. Een onbekend fenomeen voor de argeloze Kapellenaar die nietsvermoedend op het station arriveerde.

Vrijwel meteen was duidelijk dat de politie ‘het in de hand had’, zelfs zonder dat het voor omstanders duidelijk was wat er nou precies gebeurde. Pas later op de avond en in het weekend werd duidelijk dat een misplaatste grap tot gevolg had dat 125 jongeren uit heel Zuid-Beveland zich verzamelden in de Ceresstraat. Er werd gesproken over de Kapelse variant van project X. De jongeren waren via WhatsApp opgeroepen om met drank en vuurwerk naar Kapelle te komen om een besloten feestje ongevraagd tot een openbaar feestje te maken. Onder de jongeren bevonden zich ook ‘oudere jongeren’ van een jaar of dertig.

Waarschijnlijk vonden een aantal mensen het zelf een goede grap. De bewoners van de Ceresstraat beleefden echter een rumoerige en angstige avond. Wat vinden jullie daarvan? Hoe kan zoiets voorkomen worden? Je kunt als inwoner niet veel anders dan je machteloos voelen als je geconfronteerd wordt met een grote menigte op straat, in je voortuin. Gelukkig handelde de politie vrijdagavond snel en adequaat. Daarna werd het weer rustig in Kapelle.

Zijn dit soort grappen leuk? Het kost inzet en tijd van de politie, het jaagt omstanders de stuipen op het lijf. Het zal je eigen oma maar zijn die zich bedreigd voelt, of je eigen broertje dat nu wekenlang niet durft te gaan slapen…. Wat ons betreft gaat de participatiesamenleving daar ook over: dat we elkaar weer aan durven spreken op wat er niet goed gaat. Het lijkt sommigen misschien een goede grap, maar is het niet vooral erg onvolwassen? We zijn benieuwd naar jouw mening. Je mag je reactie mailen naar: joyce.bommer@kpnmail.nl

Fractie PvdA Kapelle
Wilma Flipse
Joyce Bommer