Standpunten

Zoeken

Armoede & schuldhulpverlening

Ook in de gemeente Kapelle balanceren mensen op het randje van bestaanszekerheid. Momenteel (2021) zijn er ruim 400 huishoudens in Kapelle, die met een laag inkomen rond moeten komen. Met een onzeker inkomen, snel stijgende huren en duurdere boodschappen liggen betalingsproblemen en schulden op de loer. Er hoeft maar iets te gebeuren of mensen vallen over het randje en komen in de greep van een systeem, dat niet jouw belang, maar dat van de schuldeiser vooropstelt. Dat moet anders. Schulden en armoede staan volwaardig meedoen in de samenleving in de weg. Armoede tast je gevoel van vrijheid en bestaanszekerheid aan. Armoede leidt tot een sociaal en maatschappelijk isolement. Wij zullen ons hiervoor in de volgende raadsperiode sterk blijven maken. Van de ruim 2800 Kapelse kinderen onder de 18 jaar, leven 163 Kapelse kinderen in armoede. Dit vinden wij niet acceptabel. Kinderen die opgroeien in armoede staan meteen op achterstand. Opgroeien in armoede staat ontwikkelingskansen in de weg en kan zorgen voor een sociaal isolement. Als er geen geld is, kan je niet deelnemen aan de muziekles, de sportclub, het schoolreisje of een verjaardagsfeestje.

Lees verder

Bestaanszekerheid

Als betaald werk (even) niet lukt, zorgen we dat mensen op een andere manier volwaardig mee kunnen doen. Voor iedereen in onze samenleving geldt meedoen naar vermogen op een manier die het beste bij hen past. In Nederland zitten nog steeds meer dan 400.000 mensen in de bijstand. In Kapelle zijn dat nog altijd 79 huishoudens! Bijscholing, herscholing en omscholing zijn daarom belangrijker dan ooit. Iedereen verdient een kans om mee te kunnen doen. Wij stimuleren de werkgelegenheid. Er is betaald en vrijwilligerswerk voor iedereen naar zijn of haar vermogen.

Lees verder

Bestuur en burgerparticipatie

Wij maken ons sterk voor een transparante, dualistische politiek. Wij zien het (continue blijven) verbeteren van de bestuurscultuur als een belangrijke opdracht. Wij zetten ons in voor het verder uitbouwen van de kaderstellende rol en controlerende taak van de raad. Wij realiseren ons dat een kleine gemeente als Kapelle niet meer alle gemeentelijke taken zelfstandig kan uitvoeren. Het is voor een kleine gemeente ondoenlijk om op alle beleidsterreinen de benodigde deskundigheid in huis te hebben. Bundeling van krachten en deskundigheid in een gemeenschappelijke regeling is dan een verstandige oplossing. De keerzijde is echter het gevaar dat de gemeenteraad buitenspel komt te staan en slechts achteraf bij het vaststellen van de begroting haar controlerende functie kan vervullen. In veel gevallen loopt de begrotingsbespreking van de gemeenschappelijke regelingen niet parallel aan de begrotingsbespreking van de gemeente, zodat de gemeenteraad eigenlijk niet meer beschikt over een effectief sturings- en controle-instrument. Dat is slecht voor het democratisch proces in de gemeente.

Lees verder

Duurzame energie

Wij hebben de ambitie om van Kapelle een duurzame, energie-neutrale gemeente te maken. De PvdA vindt dat we nadrukkelijk alle opties voor duurzame alternatieve energiebronnen moeten onderzoeken in onze gemeente.

Lees verder

Duurzame recreatie

Een groene leefomgeving, een aantrekkelijk landelijk gebied en de nabijheid van het nationaal park de Oosterschelde bieden de mogelijkheid te bewegen, te recreëren en te ondernemen. Meer groen om ons heen zorgt voor minder stress en meer ontspanningsmogelijkheden. De toeristische mogelijkheden die hierdoor ontstaan bieden een niet te onderschatten economische impuls.

Lees verder

Iedereen doet mee

Onze samenleving wordt steeds meer gekenmerkt door diversiteit en veelkleurigheid. De behoefte aan verbinding is groot en is er geen ruimte voor discriminatie en racisme. We kiezen voor een inclusieve samenleving, we kijken naar elkaar om, kunnen omgaan met verschillen en zijn weerbaar in een wereld die steeds verandert. We kiezen voor een samenleving waar iedereen zichzelf kan zijn en waar het niet uitmaakt wat je geslacht, geaardheid of geloof is. Centraal staat de waarde om in gelijke gevallen gelijk behandeld te worden.

Lees verder

Jeugdzorg

De overheid schept de voorwaarden en regelt zorg voor hen die dat nodig hebben. Ze geeft daarbij prioriteit aan mensen die niet voor zichzelf kunnen opkomen. Zorg is voor iedereen beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar. De menselijke maat is daarbij belangrijk. We denken niet vanuit het stelsel, maar vanuit wat iemand echt nodig heeft.

Lees verder

Klimaat

Wij hebben de ambitie om van Kapelle een duurzame, energie-neutrale gemeente te maken. Daar moeten we stappen voor blijven zetten. We blijven belangrijke klimaatdoestellingen hoog op de agenda zetten. Daarin stellen we concrete doelen ten aanzien van de verduurzaming van woningen, bedrijven(terreinen), (overheids-)gebouwen en onderwijs- en zorginstellingen.

Lees verder

Laaggeletterdheid

Laaggeletterdheid komt ook in onze gemeente meer voor dan we vaak denken en is in veel gevallen de oorzaak dat inwoners met financiële vragen en/of problemen later echt in de schulden komen. De gemeente moet zicht hebben op de groep laaggeletterden en in de aanpak van laaggeletterdheid initiatief en regie nemen. 


Lees verder

Natuur

Voor ons zijn duurzaamheid en circulaire economie belangrijk. Een schone, duurzame en eerlijke koers is nodig. Ook de gemeente Kapelle heeft een bijdrage te leveren aan het tot stand brengen van een duurzame en groene omgeving. In de komende jaren zetten we in Kapelle alles op alles om de nu al merkbare gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte, heftige regenbuien en langdurige droogte zo goed mogelijk op te vangen. Het isoleren van oudere woningen, het bouwen van duurzame energieopwekkers als zonneparken en windmolens, en het aanpassen van het warmte- en energienet: goedkoop is het allemaal niet en als de investering zich al terugbetaalt, is dat pas na vele jaren. Duurzaamheid alleen maar benaderen vanuit een kosten-batenanalyse is dus onverstandig. We willen koste wat kost voorkomen, dat de energietransitie de ongelijkheid en tweedeling vergroot

Lees verder

Onderwijs

Onderwijs is de sleutel tot persoonlijke ontwikkeling, voorspoed en welzijn. Het ene kind ontwikkelt zich sneller dan het andere. Voor een gedeelte komt dat doordat talenten uiteenlopen. Een te groot gedeelte wordt echter bepaald door verschillen in sociaal-economische achtergrond.

Lees verder

Solide financieel beleid

De PvdA staat voor een solide financieel beleid. We gaan zorgvuldig om met ons gemeenschapsgeld.

Lees verder

Sport


Sport is belangrijk voor iedereen: voor de gezondheid, als middel voor participatie, voor de gezelligheid, om spelregels, die je ook in het gewone leven nodig hebt te leren, te leren samenwerken en ga zo maar door. Er zijn in onze gemeente veel sportverenigingen met een groot bereik onder onze inwoners. Deze verenigingen zijn van groot belang voor de leefbaarheid en de onderlinge binding. Zij vormen de brug in het verbinden van verschillende sociale netwerken door de Kapelse samenleving heen. Sportverenigingen die actief werk maken van diversiteit en integratie verdienen extra ondersteuning.

Lees verder

Wonen

Wonen is meer dan een dak boven je hoofd. Wonen doe je te midden van en samen met anderen. Dit betekent dat er voldoende betaalbare huizen voor uiteenlopende soorten huishoudens beschikbaar moeten zijn. Iedereen dient goed te kunnen wonen voor een eerlijk deel van het besteedbaar inkomen. Wonen gaat ook over kwaliteit van de woningen: verduurzaming (o.a. door nul op de meter), veiligheid en de relatie met zorg. Bouwen in de kernen heeft hierbij voorrang. Om de betaalbaarheid te kunnen garanderen zullen de woonlasten omlaag moeten. Wij willen ruimte geven aan bouwen zonder betuttelende regels en stimuleren waar mogelijk welstandsvrij bouwen. Wij streven naar gemengde kernen. Dit betekent dat er ruimte is voor diversiteit, jongeren, alleenstaanden, gezinnen met jonge (en oudere) kinderen, meerdere generaties van een familie onder één dak, ouderen en statushouders. Gemengde kernen passen bij het idee van een verbonden samenleving. Als passend toewijzen gemengde kernen in de weg staat, dan dienen we dat in overleg met de woningbouwcorporatie op te lossen.

Lees verder

Zorg & welzijn

De overheid zorgt voor een sociaal klimaat met structuren en wetten. Ze schept de voorwaarden en regelt zorg voor hen die dat nodig hebben. Ze geeft daarbij prioriteit aan mensen die niet zelf hun plek in de samenleving kunnen invullen. Zorg moet voor iedereen toegankelijk zijn en ook sport en cultuur dienen voor iedereen bereikbaar en betaalbaar te zijn, ook in de gemeente Kapelle.

Lees verder