Armoede & schuldhulpverlening
Ook in de gemeente Kapelle balanceren mensen op het randje van bestaanszekerheid. Momenteel (2021) zijn er ruim 400 huishoudens in Kapelle, die met een laag inkomen rond moeten komen. Met een onzeker inkomen, snel stijgende huren en duurdere boodschappen liggen betalingsproblemen en schulden op de loer. Er hoeft maar iets te gebeuren of mensen vallen over het randje en komen in de greep van een systeem, dat niet jouw belang, maar dat van de schuldeiser vooropstelt. Dat moet anders. Schulden en armoede staan volwaardig meedoen in de samenleving in de weg. Armoede tast je gevoel van vrijheid en bestaanszekerheid aan. Armoede leidt tot een sociaal en maatschappelijk isolement. Wij zullen ons hiervoor in de volgende raadsperiode sterk blijven maken. Van de ruim 2800 Kapelse kinderen onder de 18 jaar, leven 163 Kapelse kinderen in armoede. Dit vinden wij niet acceptabel. Kinderen die opgroeien in armoede staan meteen op achterstand. Opgroeien in armoede staat ontwikkelingskansen in de weg en kan zorgen voor een sociaal isolement. Als er geen geld is, kan je niet deelnemen aan de muziekles, de sportclub, het schoolreisje of een verjaardagsfeestje.Voor de PvdA in de gemeente Kapelle betekent dit voor de komende raadsperiode:
- Vroegsignalering
- De gemeente heeft een sleutelrol bij vroegsignalering en preventie. Wij willen dicht bij onze inwoners staan en weten wat zij nodig hebben. Met een goede lokale aanpak van het bestrijden van de effecten van armoede zorgen we er bovendien voor dat onze inwoners elkaar kunnen blijven ontmoeten, op het schoolplein, bij de sportvelden, culturele activiteiten.
- Schuldhulpverlening
- Onze gemeente voert armoedebeleid met specifieke aandacht voor kinderen, die opgroeien in lastige financiële omstandigheden. In ons armoedebeleid is ook aandacht voor werkende armen, arme ouderen en alleenstaanden. Wij kijken in het armoedebeleid niet alleen naar het bruto-inkomen, maar ook naar het
besteedbaar inkomen om verborgen armoede op te sporen en aan te pakken.
Daar past ook kwijtscheldingsbeleid voor afvalstoffen en waterschapsbelasting voor minima bij. Wij wijzen marktwerking in de schuldhulpverlening af.
- Inwoners met problematische schulden moeten een schuldpauze kunnen krijgen. Zij krijgen weer wat lucht en de stapels rekeningen, aanmaningen en incassokosten niet nog verder zien groeien.
- We kiezen voor snellere schuldhulpverlening en verkorten de duur van de schuldhulptrajecten. Trage schuldeisers moeten gedwongen worden mee te werken binnen redelijke termijnen.
- We voeren een schuldenfonds in. Schuldenproblematiek ontstaat vaak, omdat kleine schulden steeds groter worden door bijvoorbeeld incassokosten. Aan schulden wordt veel verdiend. Dit willen wij niet. Wanneer inwoners hun schulden niet meer kunnen betalen of geen overzicht hebben, neemt de gemeente de schulden over en dient de inwoner zijn schuld aan de gemeente terug te betalen. Wel moet er hulpverlening worden geaccepteerd.
- Voedselbank
- In onze gemeente wordt de voedselbank ruimhartig ondersteund.
- Alle kinderen doen mee
- Kinderen die opgroeien in armoede krijgen een gratis lidmaatschap van de sportvereniging, de bibliotheek en culturele instellingen als de muziekschool.
- We nemen belemmeringen weg voor kinderen die in armoede opgroeien, om aan alle schoolactiviteiten mee te doen.
We werken actief samen met bijvoorbeeld Stichting Leergeld, Stichting Jarige Job, het Armoedefonds, het Jeugdsportfonds, de Kinderen van de voedselbank en het Jeugdcultuurfonds om de effecten van het opgroeien in armoede in onze gemeente te bestrijden.